Egy csepp Európa

Ugorjunk át Bécsbe! – A Hundertwasser-ház érdekes látványosság minden évszakban az egész családnak

Cím: A-1030 Wien, Kegelgasse 35/3

Sokan kihagyják, mert nem tudják, merre keressék, és hogyan juthatnának el oda, ahol Bécs egyik legérdekesebb és legizgalmasabb épülete áll a Löwengasse és a Kegelgasse sarkán. A Hauptbanhofról a Linie O –val juthatunk el a Radetzky Platzra, ez lesz a 10. villamosmegálló. Itt egyenesen előre sétálunk egészen addig, amíg bal oldalon meg nem pillantjuk az épületet. A Westbahnhofról azU3-as metróvonalon jutunk el a Landstrasse – Wien Mitte állomásig, ez a hetedik megálló, itt szállunk le. (Bécsben a vonaljegy jelenleg 2,10 euró.)

Hundertwasser-ház

Van, aki már hallott róla, és valami bizarr, különc dolognak tartja, esetleg polgárpukkasztó látványosságnak gondolja ezt az ötvenlakásos, a kék, sárga, vörös és fehér élénk színárnyalataiban tündöklő homlokzatot, ami izgalmasan hullámzónak, mindig mozgásban lévőnek tűnik (a padló is nagyon színes és hullámzó mindenütt). A huszadik század egyik legérdekesebb és leghíresebb művésze tervezte, az építész-filozófus Friedensreich Hundertwasser (1928-2000), aki azt vallotta, hogy: Annyi sok vonal van, millió és millió, de halálos csak egy van köztük: a vonalzóval húzott.”

Az épületen nincs két egyforma ablak, mindegyik jellegzetesen különbözik a többitől akár méretében, akár formájában, akár stílusában vagy színeiben. Hogy a tervezőt idézzük: „Néhányan azt állítják, a házak falakból állnak. Szerintem ablakokból.”

Hundertwasser-ház

A házat két hagymakupola teszi mesébe illővé, a tetőt és a teraszokat földdel fedték be, fűvel, fákkal és bokrokkal ültették be. A mester szerint: „Csak ha úgy szereted a fákat, mint önmagadat, akkor van esélyed a túlélésre.”

A ház (amelyben 52 lakás, 4 iroda, 16 privát és 3 közös terasz van) 1983 és 1986 között épült, 250 fát és bokrot ültettek oda. Hundertwasser nem fogadott el a tervezésért semmit, a szóbeszéd szerint már annak is örült, hogy nem építenek így oda semmilyen közhelyes átlagépületet. Az utca túloldalán, a házzal szemben találhatjuk a Kalke Village-et, ami 1991-ben nyílt meg. Nevét Hundertwasser barátjáról kapta, akivel együtt álmodták meg ezt a nagyon színes, eleven, lüktető, rendkívül hangulatos művészeti és üzletközpontot. Üzleteket, kávézókat és galériákat találunk itt, mivel egy keleti, romantikus bazár volt az eredeti elképzelés, a tetőre pedig egy egész kis erdő került. Itt megpihenhetünk kicsit, ehetünk-ihatunk, vásárolhatunk kedvünkre.

www.kalke-village.at

 

Kalke Village

A Hundertwasser Múzeumot néhány lépésre találjuk innen. Ha kilépünk a Village kijáratán, balra fordulunk az utcán, majd a saroknál újra balra fordulunk, és addig sétálunk egyenesen előre, amíg a jobb oldalán az utcának (Untere Weißgerberstraße) meg nem látjuk a jellegzetes színekben pompázó Kunst Haus-t. A mester megvásárolta a Thonet Bútorgyár épületét és kiállítási központtá alakította át. Ma két emeletet foglal el az állandó kiállítás Hundertwasser művészetéről, két másikon pedig ideiglenes kiállítások láthatók a kortárs művészeti alkotásokból. Alul kávézót és üzletet találunk, ahol gyönyörű, kézzel festett selyemkendőket, porcelán és tűzzománc tárgyakat vásárolhatunk, de láthatjuk több Hundertwasser-épület kis makettjét is.

http://www.wien.info/hu/sightseeing/museums-exhibitions/top/kunsthauswien

Kunsthaus Wien

 

Kunsthaus Wien

Bécsben még találhatunk egy igen érdekes Hundertwasser-épületet, és ez a távfűtő vállalaté, a Fernheizwerké.

Különleges a Szent Barbara templom látványa Bärnbachban.

Szent Barbara templom, Bärnbach

Osakában, Új-Zélandon vagy Kaliforniában, Svájcban vagy Németországban szintén megtalálhatók ezek a különleges építmények. Lehet McDonald ház, óvoda, gyár, lakótelep, skanzen, piac vagy éppen egy kórház onkológiai osztálya. Mindenütt meghökkentően mások, de közös bennük az utánozhatatlan szín-és formavilágon kívül az is, hogy vagy a természetet viszik be a város kellős közepébe, vagy a természetbe simulnak bele ezek a különleges házak. Pontosan a mester filozófiája szerint:

„Az ember (…) a legnagyobb kártevő a természetben, pedig csak vendégségben, átutazóként vagyunk a földön. Ehhez mérten kell viselkednünk. Tudnunk kell, hogy minden, ami Isten ege alatt vízszintes, a természet tulajdona. Nem szabad zavarnunk ennek a világnak a harmóniáját. Az ember nem igázhatja le rabszolgamódra a természetet.”

http://hundertwasser.lap.hu/hundertwasser_epuletei/25571063

Szent Barbara templom, Bärnbach

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!