Egy csepp Európa

Egy város, amit méltatlanul kerülnek el a turistainváziók – České Budějovice

Gyönyörű óváros, szelíden kanyargó folyó, hangulatos éttermek, ráadásul a világ egyik leghíresebb söritala – mégsem árasztják el a látogatók Dél-Csehország százezres lakosú központját, amit 1265-ben alapított II. Ottokar cseh király Hirzo nevű lovagja. Egyrészt talán amiatt, hogy iparvárosnak tartják (valami hasonló megítélésben szenved nálunk Győr is), hiszen a Budvar Sörgyáron kívül például itt található a Kon-I-Noor Hardmuth Ceruzagyár is. (Van, aki még emlékszik gyermekkorunk kedvenc színes ceruzáira?) De másról is van itt szó. Egészen egyszerűen Budejovice környékén több olyan híres turistacsalogató van, ami elhomályosítja ezt a szelídebb, pihentetőbb, élhetőbb várost. Innen ugyanis fél órán belül eljuthatunk Hlubokába vagy Český Krumlovba, mindössze egy óra Tábor, és könnyedén betervezhetünk egynapos kirándulást Prágába is akár. Ennyi szépség, ennyi izgalmas látnivaló között az tudja felfedezni Budejovice értékeit, aki szálláshelynek választja a várost néhány napos tartózkodáshoz, és innen kirándul többfelé. Egy kényelmes reggeli valamelyik pékségben, egy laza, ejtőzős kávézás-sörözés a főtéri árkádok alatt, miközben hallgatjuk a Sámson-kút csobogását, esti séta a Moldva partján, a lágyan megvilágított óvárosban, nyáresti koncert vagy filmvetítés az óriáskivetítőn a főtéren – és még sorolhatnám.

http://www.graciaintezet.hu/index21.php?menu=44002

Mi az, ami egyedülálló itt, és érdemes megnézni?

Mindenekelőtt a hatalmas főteret, amelynek közepén gyönyörű szökőkút áll – ez a Sámson- kút. Esős időben az árkádok alatt körbesétálhatjuk az egész teret anélkül, hogy megáznánk. Óriási ez a tér, amelyet II. Ottokárról neveztek el (Náměstí Přemysla Otakara II), az óváros méreteihez képest – csak Prágában láttam eddig ekkorát (mint kiderült Csehország legnagyobb teréhez van szerencsénk – minden oldala 133 m). Persze a magyarázata is megvan: a Bécs és Prága közötti kereskedelmi útvonalon fekszik ez a város, és a középkorban messze földön híres vásárokat tartottak itt, kellett tehát a hely. Gyönyörű paloták, szállodák sorakoznak itt (gótikus, reneszánsz és barokk épületek), köztük a különleges, bronz sárkány vízköpőkkel ellátott Városháza. Óránként hangulatos harangjátékot hallhatunk a Városháza harangtornyából.

Ne hagyjuk ki a Fekete tornyot se! A főtér északkeleti sarkánál találjuk ezt a gótikus harang-és tűztornyot, ami a 16. században épült. Csodálatos kilátás nyílik a tetejéről a főtérre, a városra és a környékére. Évente egyszer lépcsőfutási versenyt rendeznek itt – néhol elég meredek a lépcső, a hírek nem szólnak arról, hány sérülés történt már eddig (egyesek szerint 225, mások szerint 360 lépcsőfok!). Csak áprilistól októberig látogatható, a belépődíj összege nem jelentős (gyermekeknek 10, felnőtteknek 20 korona – fent kell fizetnünk). A torony mellett barokk templomot (Szent Miklós templom) és görög-keleti kápolnát találunk.

Érdemes ellátogatnunk a gótikus dominikánus kolostorba is (Dominikánský klášter). A kolostor alapjait a város megalapításával egyidejűleg rakták le. Nemrég fedezték fel, hogy a 14. század végén keletkezett egyik itt található, értékes falfestmény IV. Károly német-római császárt és cseh királyt, valamint fiát, IV. Vencelt ábrázolja.  A templom egyik falához építették hozzá a négyszögletes, gótikus kerengővel ellátott kolostorépületet. A kerengő egy kis kertet fog körül. Csekély, mindössze tíz koronás belépődíjjal látogatható.

http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g274687-d2718620-Reviews-Dominican_Monastery-Ceske_Budejovice_South_Bohemian_Region_Bohemia.html

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=20745&print=1

Sétáljunk végig a folyó partján a Kis Színháztól a padokkal szegélyezett úton a folyó kanyarulata felé! Az év bármely szakában békés, nyugodt és nagy forgalomtól mentes ez az útszakasz, igazán hangulatos sétát tehetünk. Ha átmegyünk a hídon balra, láthatjuk a hoki stadion épületét, majd a KOH-I-NOOR HARDMUTH Ceruzagyár épületét (nagyon ötletes a kerítés – színes ceruzák az oszlopok, ahogyan a közlekedési lámpa  mellett levők is!)

A folyékony kenyér hívei ki ne hagyják a sörgyári látogatást! A Budvar Sörgyár épületében múzeumot és boltot is találhatunk. Kóstolással egybekötött vásárlásra 10 fő esetén van lehetőség. Bővebben itt:

http://www.nagyutazas.hu/iranytu/sight.php?id=78

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!