Egy csepp Európa

A husziták városa, Tábor – Egész napos látnivalók az egész családnak!

Miért éri meg ide kirándulni az egész családnak?

  1. A kazamatákban tett sétát mindenki izgalmasnak fogja találni, ahogy a huszita fegyvereket és az egyetlen épen maradt harci szekeret is.
  2. A múzeum boltjában bőrcsíkra fűzött medálokat vásárolhatunk igen jutányosan a huszita fegyverek (számszeríj, kard és buzogány) miniatűr hasonmásaként. A gyerekek (nemcsak a kisfiúk!) imádják!
  3. Gyönyörű tóparton sétálhatunk (játszóterek is vannak), és felmehetünk a víztoronyba, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra és környékére.
  4. Égy életre szóló izgalmas történelem leckét kapunk, amit élvezni is fogunk. (A múzeumban a huszita háborúkról kisfilmet is láthatunk – bátran megtekinthető!)
  5. A félévezredes kőkádak- és asztalok egyedülálló nevezetességek és látványosságok az egész világon.
  6. Felmászhatunk a templom tornyába, bemehetünk a rémségek múzeumába – és utána előnyös árakon kiválóan megebédelhetünk a főteret övező utcácskákban.

Prágától délre, az E14-es út mentén található izgalmas hely Tábor, a husziták által alapított városka (a két város közötti távolság mindössze 90 km). A negyvenezres település nevét a Bibliában említett Tábor hegyéről kapta, de a cseh nyelvben is ugyanez a jelentése. 1420-ban alapították a táboriták, a husziták mozgalmának radikális képviselői Jan Žižka vezetésével. Az 1415-ben tanai miatt megégetett Husz János halála után ugyanis a husziták és Luxemburgi Zsigmond csapatai számos alkalommal megütköztek, a háború egészen addig tartott, amíg a mérsékelt szárny, a kelyhesek és a katolikusok megegyezésre nem jutottak, és a közös csapatok a fehérhegyi csatában le nem győzték a táboritákat 1434-ben.

http://nemcsakpraga.blogspot.hu/2012/02/tabor-helyett.html

A Prágából kiszorult husziták öt évvel Husz János halála után tehát a mai Tábor helyén éltek, az első időkben szekereken. A harci szekereket kör alakban, szorosan egymás mellett helyezték el, így szekértábort hoztak létre, amelyet ágyúkkal védelmeztek támadáskor. Ez az a híres harcmodor, amit a husziták fedeztek fel, de állítólag a vadnyugaton is sikeresen alkalmaztak néhány évszázaddal később (lásd Karl May műveit). Egyetlen harci szekér maradt fenn épségben, ez Táborban található ma is, megtekinthető a huszita múzeumban.

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/a-kozepkor-tortenete-476-1492/europa-a-14-15-szazadban/a-huszita-mozgalom

Ebben az időszakban a husziták és családtagjaik kőasztalokról étkeztek, amelyek ma is megtekinthetők a városka főterén. Különleges érzés megsimogatni ezeket az asztalokat, és arra gondolni, hogy ötszáz éve ezt az egyetlen luxust engedhették meg maguknak a meggyőződésükért üldöztetést szenvedő emberek. Ugyanúgy a főtéren sorakoznak a kőkádak is – ebbe kellett dobniuk minden vagyontárgyukat, mert teljes anyagi és emberi egyenlőséget igyekeztek a harcosoknak biztosítani. Élelmezésükről központilag gondoskodtak, oda mentek dolgozni, ahová kijelölték őket. Papjaik nem voltak, mert nem ismertek el közvetítőt ember és Isten között. jelképüket a kelyhet a lábunk alatt is megtaláljuk, a főtér utcakövein, valamint a házak homlokzatán, sőt tetején is.

Miután a huszita csapatok verhetetlenekké váltak, elkezdődött a város építése. A főtéren álló egyik ház homlokzatán festmények mutatják be a város alapításának, építésének főbb állomásait.

Az óváros utcácskái, sikátorai éles szögekben metszik egymást. Ennek az az oka, hogy az idáig eljutó ellenséget könnyedén semlegesíteni tudták kézi fegyverekkel a közelharc során. A husziták végleges vereségéig a várost nem is sikerült bevenni. Igaz, erőd is védte, melynek egy része ma is áll és megtekinthető.

Ha vonattal érkezünk, az állomás épületétől egy darabig egyenesen előre sétálunk, majd jobbra rátérünk egy széles főutcára. Innen már csak egyenesen kell az óvárosig haladni. Könnyedén megtaláljuk a szép és látványos főteret. A gyönyörű, reneszánsz házakkal szegélyezett teret Jan Žižka impozáns szobra uralja, tőle néhány lépésnyire találjuk a husziták egykori templomát, a plébániatemplomot, amelynek tornyából remek kilátás nyílik a városra.

Az 1440-es években épült Városháza a különleges órájával (24 órát mutat a tizenkettő helyett), gótikus tornyával gyönyörű látványt nyújt. nem mellesleg otthont ad a huszita kiállításnak, és itt lehet vezetéses túrát tenni a kazamatákban (itt rejtőzött el a támadások alatt a lakosság egy része).

A főtéren találunk még rémségek múzeumát is, ahogy számos cseh városban is. Belépőárakat itt találsz a huszita múzeumba:

http://www.husitskemuzeum.cz/view.php?nazevclanku=admission-fees-and-the-opening-hours&cisloclanku=1970010002

Háromszor voltam eddig Táborban. Még vigasztalanul ömlő esőben is izgalmas és gyönyörű volt. Ne hagyjátok ki!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!