Egy csepp Európa

A prágai Újváros és az Óvárosi Negyed – Vencel tér, Óváros tér, út a Károly-hídig

A prágai Óváros a főváros szívében fekszik, Prága legrégebbi része. Ha csupán néhány óránk van mindössze, akkor is páratlan élményt nyújt, ne hagyjuk ki!

 

Óváros

Mi általában a Vencel téren kezdjük a sétát, amit gyalog is könnyedén elérünk a főpályaudvartól, de villamossal és metróval is gyorsan megközelíthetjük (Můstek megálló). A teret inkább sugárútnak tartják, mint térnek, ami tele van szállodákkal, bárokkal, éttermekkel, üzletekkel és kaszinókkal. Nagyon jó hangulata van, mert vidámságot, lendületet és dinamikát áraszt, felfrissülünk, ha teszünk itt egy kört. Gyönyörű, szecessziós épületeket csodálhatunk meg, csupa szín és ötlet minden.

Nemzeti Múzeum – Vencel tér

A tér felső részén a Nemzeti Múzeumot találjuk, előtte Vencel király lovas szobra. A tér fontos tüntetések, demonstrációk színhelye volt: 1969-ben a rendszer elleni tiltakozásul két diák felgyújtotta magát, és 1989-ben is számos tüntetés zajlott itt. A tér alsó végén indulunk el jobbra, a széles, nagy bevásárló utcán (itt több gyorséttermet is találunk), s eljutunk egészen a Nemzeti Bank és a Vigadó épületéig. Utóbbi a szecesszió csodája, belülről is vethetünk rá egy pillantást, mert a földszinten egy kávézót és egy éttermet is találunk. Maga az épület koncert-és kiállító termeket, sőt bálteret is magába foglal. A híres Lőportorony mellett találjuk, ami alatt már az Óváros térre vezető kis utcácskák egyikébe sétálunk be.

http://www.pragaisorozok.hu/index.php?menu=erdekessegek,pragai-atveresek

 

Vencel király

A térre vezető utcák is káprázatosan szépek és hangulatosak, kis üzletek, különleges múzeumok (viaszmúzeum, rémségek múzeuma, csokoládé múzeum), marionett és árnyjáték színházak váltják egymást. Sajnos, mint minden fővárosban, itt is vigyáznunk kell a pénztárcánkra, mert zsebtolvajok itt is előfordulnak. Különösen ügyeljenek a biztonságra azok, akik a csokoládé múzeum előtt figyelik a látványos bemutatót, hogyan készül a csokoládé.

Lassan megérkezünk a térre, méghozzá az egyik legérdekesebb és leghíresebb épületéhez: ez pedig a Városháza a híres órával, az Orlojjal, ami nem csak az órát és a percet mutatja, hanem a régi cseh időt arab számokkal, a mai időt római számokkal és a babiloni rendszer szerint tizenkét részre felosztott nappali időt. Ez a híres asztronómia óraszerkezet, amit 1410-ben készített  Mikuláš Kadaň, és Hanuš mester épített újra 1490-ben. Minden egész órában kezdődik a bábjáték: csengetni kezd a csontváz (a halál jelképe), elindítja az apostolok menetét az ablakban, ami kitárul. Mialatt a halál a kezében lévő homokórát forgatja, kukorékol egy kakas, egy török a fejét ingatja, a Hiú nézegeti magát egy tükörben, és látunk még egy Fösvényt jelképező uzsorást.

 

 

Orloj

A Városházától néhány méterre gyönyörű palotákat találunk, amelyek egytől egyig érdekes neveket viselnek: Vörös Róka, Fehér Unikornis Háza, Két Arany Medve Háza, Kőtábla, Arany Unikornis, Szegény Ördög.

Ha elhagyjuk a Városháza épületét, elénk tárul az egész tér. Gótikus, reneszánsz, barokk és rokokó épületek keverednek tökéletes harmóniában. Kiemelkedik közülük a híres Týn-templom (Nagyboldogasszony templom) a 14. századból. Bevallom, ez a csodás gótikus épület sokáig megtréfált bennünket. Nem találtuk ugyanis évekig a bejáratát, hiába sétáltuk körül. Valamiért elébe építettek egy másik épületet, ahol több üzlet és vendéglő is helyet kapott, s azt gondoltuk az asztalok mögött nem lehet más, csak az étterem bejárata. Bátran menjünk be mögé, és kissé balra meglátjuk a templom bejáratát, érdemes belülről is megtekinteni.

Týn-templom

A tér közepén monumentális szoborcsoportot láthatunk, Vladislav Soloun alkotását, melyet Husz János halálának 500. évfordulóján lepleztek le. A szecessziós alkotás a főalak mellett parasztokat és bujdosó huszitákat is ábrázol.

Husz János szobra

A tér egyik nevezetessége még a Goltz-Kinsky Palota, ide járt Franz Kafka iskolába.

A tér kövezetén találjuk még a Prágai meridián bronztáblácskáját (Prágai Meridián – hosszúsági fok (14°25´17˝ E), amely nagyjából Husz János szobra felé mutat.

http://wangfolyo.blogspot.hu/2012/12/meridianok-tortenete.html

 

Prága meridián

A térről indul a városnéző kisvonat, ami áthalad az egyik hídon, és felmegy a Várnegyedbe, valamint konflisokba is szállhatunk, sőt városnéző kirándulást tehetünk oldsmobilokon is akár. Egyik sem olcsó mulatság, de nagyon élvezetes.

Ahogyan sétálunk a folyó felé a Pařížská utcán, számtalan elegáns üzlet mellett haladunk el (Louis Vuitton, Lacoste, Cartier, Burberry, Hugo Boss, Moschino), a környező utcákban pedig cseh designerek képviseltetik magukat.

A széles utca vége felé bal oldalon láthatjuk Közép-Európa legjelentősebb kora gótikus zsinagógáját, amelyet 1270-ben építettek. A legendás Gólem darabjai hevernek a padlásán, csak legyen bátorsága valakinek felkapaszkodni az oldalsó falon, és bekukucskálni az ablakon, azonnal megláthatja. A híres történet többi részét itt olvashatjátok:

http://edutushallgato.blog.hu/2012/07/04/pragai_seta

 

Régi-új zsinagóga

A Josefov (Zsidónegyed) másik híres része a temető, ahol a helyszűke miatt több rétegben temetkeztek, így több mint százezer ember nyugszik itt. Ezt a temetőt csak szervezett séta keretében tekinthetjük meg, amire előre be kell jelentkezni. Azonban bekukucskálhatunk egy kis ablakon, és láthatunk néhány szép síremléket.

http://menjunkpragaba.hupont.hu/7/belepodijak

Ahogy a Pařížská utca végén balra fordulunk, egy darabig a temető kőfala mentén haladunk, párhuzamosan a folyóval. Addig sétálunk, amíg a Károly-hídig nem érünk, ahonnan prágai sétáinkat elkezdtük.

https://maps.google.hu/maps?q=pr%C3%A1ga&ie=UTF-8&hl=hu

 

Zsidó temető

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!