Egy csepp Európa

Cseh konyhakultúra – mit együnk és hol?

Én most töredelmesen bocsánatot kérek minden kedves cseh barátomtól, amiért nem tudok a cseh konyhakultúráról lelkesen és nagy szenvedéllyel beszélni. Ennek oka bizonyára az, hogy nem vagyok knédli-rajongó, és a sört sem kedvelem. Továbbmegyek: a Kofolát sem bírom meginni, pedig az már legalább annyira nemzeti ital, mint a folyékony kenyér (alkoholmentes, kólaszerű ital). A gulyást is inkább levesformájában szeretem, nem pedig pörkölt formátumban (Český guláš), viszont elismerésem a halételekért (főként ponty és pisztráng), igazán kiválóak! Aki teheti, kóstolja meg nyugodtan a cseh tradicionális krumplilevest cipóban vagy a juhtúróval és töpörtyűvel bőségesen meghintett tésztaféleséget. Jobbára főtt vagy sült húst szoktam rendelni valamilyen szószban burgonyával és káposztával, nekem eddig mindig bejött. Mivel nem használnak erőteljes ízeket, számomra kissé jellegtelen a cseh konyha, de biztosan bennem van a hiba, mert nagyon szeretem az erős fűszerezést.

krumplileves

Többnyire rendkívül kedves és udvarias pincéreket sikerült kifognom utazásaink során, kivéve a legutóbbi prágai utunkat. Eddig ugyanis borravaló esetén sohasem kellett komoly számítgatásokat végeznünk, adtunk, amennyit gondoltunk, kedvesen megköszönték, nem volt semmi gond. A Vencel téren van egy kis étterem, ahol lépcsőn kell lemennünk az alagsorba, de még fent kiválaszthatjuk az ételt fotók és árak alapján. Többször jártunk már itt, és eddig nem is volt semmi probléma. Legutóbb azonban megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy az étel árában csak a hús volt benne, a köret nem, és még a két szelet kenyeret is külön számolták hozzá. Ezek után kaptunk egy nyomtatott számlát, amihez mellékeltek egy számológépet egy jóval nagyobb összegről. Kérdésünkre a pincér válasza az volt, hogy a számológépen az ajánlott borravalóval megtoldott összeg van – a borravaló húsz százalék volt! Ezek után kevesebbet adtunk, mint előzőleg akartunk, mert azért ne nézzenek már madárnak…

restaurace

Ez azonban tíz év alatt egyszer fordult elő velünk, ez pedig jó arány. Dél-Csehországban nem várják el a borravalót, öt-tíz koronának is nagyon tudnak örülni. Az éttermi árak vidéken nagyon barátságosak, érdemes menüt kérni, frekventált turista központokban viszont jóval magasabbak (kivéve az ázsiai éttermeket, például melegen tudom javasolni Český Krumlovban a főtéren lévőt – jó ételek, gyors kiszolgálás, remek árak és csodás kilátás a nevezetességekre). Néhány étel csehül, hogy könnyebb legyen rendelni: sertéshús (vepr) marhahús (hovezí maso) borjú (telecí maso) csirke (kure) liba (hus) kacsa (kachna) pisztráng (pstruh) ponty (kapr) hasábburgonya (hranolky) burgonya (brambory) juhtúrós galuska (bryndzové halušky) mákos bukta (makový buchty) sör (pivo) Az utcákon jártunkban-keltünkben szinte minden pillanatban elcsábulhatunk. Rengeteg a kis pavilon (a Vencel tér tele van velük), ahol pillanatok alatt kaphatunk virslit, kolbászt, grillcsirkét, hamburgert – különféle köretekkel és italokkal (abszolút elviselhető árakon). A kávéházak és cukrárnák kínálata is kiváló és megfizethető (mi Třeboňban bukkantunk rá egy tündéri kis cukrászdára, ahol nagyon finom süteményeket és forró csokit kaptunk). Kürtős kalács és lángos lépten-nyomon kapható, nekünk a kedvencünk a nutellás kürtős kalács volt Krumlovban. Nagyon finomak a limonádék, koktélok (alkoholos és alkoholmentes változatban egyaránt), és legalább annyiféle kávé kapható, mint nálunk. A fagylaltok és a jégkrémek is sokféle változatban fogyaszthatók, a pékségek kínálata pedig egyenesen fantasztikus! Mi nagyon megszerettük a cseh kenyérféléket és péksüteményeket, egyrészt az ízük, másrészt a minőségük miatt. Egy hétig is eltartható a kenyér, nem morzsolódik, nem penészedik meg.

kurtos

Az utcákon jártunkban-keltünkben szinte minden pillanatban elcsábulhatunk. Rengeteg a kis pavilon (a Vencel tér tele van velük), ahol pillanatok alatt kaphatunk virslit, kolbászt, grillcsirkét, hamburgert – különféle köretekkel és italokkal (abszolút elviselhető árakon). A kávéházak és cukrárnák kínálata is kiváló és megfizethető (mi Třeboňban bukkantunk rá egy tündéri kis cukrászdára, ahol nagyon finom süteményeket és forró csokit kaptunk). Kürtős kalács és lángos lépten-nyomon kapható, nekünk a kedvencünk a nutellás kürtős kalács volt Krumlovban. Nagyon finomak a limonádék, koktélok (alkoholos és alkoholmentes változatban egyaránt), és legalább annyiféle kávé kapható, mint nálunk. A fagylaltok és a jégkrémek is sokféle változatban fogyaszthatók, a pékségek kínálata pedig egyenesen fantasztikus! Mi nagyon megszerettük a cseh kenyérféléket és péksüteményeket, egyrészt az ízük, másrészt a minőségük miatt. Egy hétig is eltartható a kenyér, nem morzsolódik, nem penészedik meg. Az üzletek kínálata lélegzetelállító. A nap egyetlen órájában sincsenek foghíjas polcok, rendkívüli az árubőség, a zöldség-gyümölcs mindig kiváló állapotban, a felvágottas pult tele a legfinomabb és legváltozatosabb, legszebben felszelt áruval, az eladók és pénztárosok kedvesek, udvariasak és rendkívül segítőkészek. Nagyon finomak a sajtok, kiváló a választék kekszekből, nápolyikból (isteni a horalky, már nálunk is kapható!), csokoládéból (mi nagyon megszerettük a Studentskát, különösen a meggyes és a körtés változatot tudom ajánlani). Buktákból nemcsak a megszokott változatot találjuk, van körtelekváros és mákos is. Ásványvizekből (az ízesítettek különlegesen finomak) és sörből természetesen óriási a kínálat, fel sem tudom itt sorolni, ki kell próbálni a helyszínen. A csehek a középkor óta termesztenek szőlőt, és így a borválaszték is bőséges. A sligovica, a sör és a bor mellett két különleges likőrt is vásárolhatunk (Fernet Stock, Becherovka). Őszintén szólva néhány kilóval nehezebben térhetünk haza Csehországból, ha nem vigyázunk, és sokkoló lehet az itthoni élelmiszerboltok látványa is az ottani Billával és Alberttel szemben. Érdemes a finomságokból hazamenteni egy adagot.

kofi_znojmo

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. zoltan kovács says:

    A kürtős kalácsról csak annyit,hogy a nutella elüti,de a kalács sületlen,ízetlen,száraz,nutella nélkül ehetetlen!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!