Egy csepp Európa

Városnézés Prágában

Ha csak néhány órára állsz meg Prágában, azt is érdemes kihasználnod, ha van egy teljes napod és két jó erős lábad meg kitartásod, akkor már lesz egy csodás élményed, ha pedig egy teljes hétvégét rá tudsz szánni, mindenbe bele tudsz kóstolni, amit a cseh főváros nyújthat. Mármint ha az istenek is kegyeikbe fogadnak, és jó lesz az idő. Ami nem feltétlenül jelent kánikulát, hanem mindössze egy kis napos időt, mert az arany Prága akkor ragyog igazán. Nekem már volt részem melegben-hidegben, napsütésben, zuhogó esőben hideg széllel kombinálva, havazásban és borult égboltban persze úgy, hogy majd megfagytam. Csehország ezen a téren kiszámíthatatlan, s bár én a legelfogultabb Prága-rajongónak vallom magam, ami igaz, az igaz: ez a város a legcsodásabb mégis csak a nap fényében. Vessetek meg, ha nagyon akartok, de amikor először láttam Prágát (közvetlenül Róma után, ahol akkor voltam szintén először), nálam a cseh főváros vitte el a pálmát. A Vencel téren azt érzem, hogy hazaérkeztem, az Óváros téren pedig azt, hogy valaha, egy előző életemben már éltem itt. A Szent Vitus Székesegyház számomra lenyűgözőbb, mint a Notre-Dame vagy Reims, a Károly-hidat pedig legalább annyira szeretem, mint az Angyalok hídját.

hrad

Várnegyed

Biztosan az is hozzájárul ezekhez az érzésekhez, hogy Prága belvárosában valahogy nem tévedek el (egyébként bármikor, bárhol képes vagyok eltévedni). Olyan jellegzetesek az épületek, olyan logikus az elhelyezkedésük, hogy egy nap alatt a legfőbb nevezetességekről már komoly eredménnyel alkothatunk képet magunknak. Ha néhány órára állunk meg itt, akkor keressük fel a Vencel teret és az Óváros teret, ha egy napot rá tudunk szánni, sétáljunk át utána a Károly-hídon a Moldva másik partján elhelyezkedő Várnegyedbe is.

view

Panoráma a Várból

Prága  a Cseh Köztársaság fővárosa, csehül Praha, németül Prag, angolul Prague és természetesen legnagyobb települése. „Száztornyú városnak”, „arany városnak” is nevezik, egyesek szerint azért, mert II. Rudolf német-római császár támogatta az alkimisták és aranycsinálók tevékenységét, mások szerint azért, mert I. Károly cseh király (és egyben IV. Károly német-római császár) uralkodása idején arannyal vonták be a prágai vár tornyait. A városok királynőjének történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította. Európa és egyúttal Csehország közepén, a Moldva (Vltava) két partján fekszik.  A város kilenc dombra épült, ahol 31 km hosszan kanyarog a folyó, ami a legszélesebb pontján 330 m széles. A folyó ágai számos szigetet fognak közre. Nevét állítólag azokról a zúgókról (csehül: práh) kapta, amelyeken nagy robajjal folyt át a víz. A Přemysl uralkodó dinasztia i. sz. 800 körül került uralomra. Mind a dinasztia létrejöttéhez, mind Prága megalapításához legendák fűződnek (http://nemcsakpraga.blogspot.hu/2013/05/libuse-cseh-nemzet-legendas-hosnoje.html). A folyó jobb partján, az Újvárostól délre található dombról, a Vyšehrad (Magasvár) tetejéről lenézve Libuše fejedelemasszony egy csodálatos várost látott, melynek ragyogása elhomályosította a legragyogóbb csillagokat is. A fejedelemasszony jóslata nyomán találtak rá uralkodótársára is, így jött létre a dinasztia. A város hamarosan a Cseh Királyság legnagyobb városává és Európa egyik legfontosabb kereskedelmi központjává vált, ahol letelepültek a Prága életében fontos szerepet vállaló zsidó csoportok is.

rotunda

Rotunda, Vyšehrad

Érdemes Vyšehrad 42 méter magas dombjára felkapaszkodni (nem megerőltető sétaút vezet oda), mert gyönyörű panoráma tárul elénk a folyó felé meredeken leszakadó magaslatról. A valaha itt fokozatosan kiépülő várnak, mely a Přemysl uralkodó dinasztia székhelye volt, már csak impozáns romjait találjuk. Ugyanakkor nem szabad kihagyni a belülről megragadóan szép neogót Szent Péter és Pál templomot, ami a 19. században épült. Mellette található az 1962-ben nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánított sírkert, ahol  Antonín Dvořák, Alfons Mucha, Bedřich Smetana és Jan Neruda is nyugszik.

templom

Szent Péter és Pál templom, Vyšehrad

(http://balog.hu/praga/index.php?page=Vysehrad_praga http://www.prague.fm/hu/18945/vysehrad/). A belépőjegyekről (a templomba és a kazamatába váltanunk kell) aktuális információt angol nyelven itt találhatsz: http://www.praha-vysehrad.cz/Information.

templom_02

Szent Péter és Pál templom belülről, Vyšehrad

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!